söndag 23 januari 2011

Pizza

Började kika lite på egen pizza, det var många år sen jag gjorde egen deg. Senaste åren har jag köpt färdig och lagt på fyllning. Dock blir det mer panpizza istället.

Efter att ha lusläst lite matforum för egen pizza bestämde jag mig för att testa igen.

Man får börja en halv dag i förväg. Eller dagen innan för att få till en bra kalljäsning. 

För två pizzor :

300 gram vanligt kärnvetemjöl (10 % protein)
160 ml ljummet vatten
2 matskedar olja (jag föredrar olivolja)
1 tesked socker
1/8 dels kub kronfågelns jäst
6 gram salt

Blanda degen i Maskin i 10 min. Dela degen på mitten och runddriv den. Låt jäsa på oljat fat med folie över i 30-60 min och sen kalljäs i 2h till över natten.

När degen jäst färdigt (4h) plattade jag ut degen med händerna och började cirkulera samtidigt som jag drog degen ut. Det var inga problem att få botten ca 1 mm tjock. Behövs ingen kavel med en bra deg.

Upp på mjölad brödspade och på med allt gott man vill ha. Vi körde på egen tomatsås, rökt skinka, oliver, kronärtskocka samt ost (brännvin).

In i ugn på 250g på en baksten.


Botten blev riktigt bra. det som måste bli bättre är kanterna som ska bli runda. Ska studera lite till. Samt funderar på att dra ner ugnen till 220g.

Ngr dagar senare testar jag lite olika jäsningar, bara varmjäst samt kalljäst.
Degen blir mer elastisk med kalljäsning och är att föredra. Dock hade jag inget att ha på pizzan så jag rensade kylen till Emils lycka. Pizza med falukorv, ketchupo samt ett knäckt ägg! Blev faktisk ganska bra :-)


Ska testa vidare och framför allt jobba på kanterna
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar