Började kika lite på egen pizza, det var många år sen jag gjorde egen deg. Senaste åren har jag köpt färdig och lagt på fyllning. Dock blir det mer panpizza istället.
Efter att ha lusläst lite matforum för egen pizza bestämde jag mig för att testa igen.
Man får börja en halv dag i förväg. Eller dagen innan för att få till en bra kalljäsning.
För två pizzor :
300 gram vanligt kärnvetemjöl (10 % protein)
160 ml ljummet vatten
2 matskedar olja (jag föredrar olivolja)
1 tesked socker
1/8 dels kub kronfågelns jäst
6 gram salt
Blanda degen i Maskin i 10 min. Dela degen på mitten och runddriv den. Låt jäsa på oljat fat med folie över i 30-60 min och sen kalljäs i 2h till över natten.
När degen jäst färdigt (4h) plattade jag ut degen med händerna och började cirkulera samtidigt som jag drog degen ut. Det var inga problem att få botten ca 1 mm tjock. Behövs ingen kavel med en bra deg.
Upp på mjölad brödspade och på med allt gott man vill ha. Vi körde på egen tomatsås, rökt skinka, oliver, kronärtskocka samt ost (brännvin).
In i ugn på 250g på en baksten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar