Är aldrig fel. Köp den över disk och be om mittbiten, ligger på 750-900 gram. Fördelen med att köpa den över disk är att de kan stycka av den bit du ej vill ha för att säljas som styckbit.
Vi körde på en 2 veckors hängmörad oxfile från Skönero
8 Personer
ca 1600 gram oxfilé (två mittbitar)
Sätt ugnen på 120-150 grader beroende på hur mkt tid som finns. Olja köttet och massera in flingsalt och nymalen svartpeppar.
Bryn varje mittbit hårt och snabbt med olja/smör i en gjutgärnspanna, Se till att den får fin/hård färg.
Kör in gjutgärnspannan i ugnen och stek den vidare till 49-52 grader. Ta ut och kyl snabbt. och förvara i kylen. Detta kan göras dagen innan.
Ta ut köttet 2 timmar innan servering och skör upp dem i portitonsbitar. Dessa bör vara 4 cm tjocka, ej tunnare då det är svårt att få rätt temperatur vid stekning (om ngn inte efterfrågar välstekt...)
Hetta upp en gjutgärns panna på höf värme, olja snittytan och gnid in salt och peppar. Bryn bitarna hårt och stick in en termometer för att övervaka temperaturen. Stek köttet hårt då smaken sitter i stekytan. Vid 62 grader läggs köttet över i folie och får vila ngr minuter innan servering. Resultatet en röd och fin bit utan att vara rå i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar